onderhoud zonnepanelen

Alles heeft zijn onderhoud nodig. Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Maar toch… eventueel vuil wat op de panelen terecht komt zoals; zand wat in de regen zit, bladeren die er op waaien, vogelpoep etc. wordt niet automatisch van uw zonnepanelen afgespoeld door regen of sneeuw. Dit blijft er vaak op achter.

Het is daarom wel belangrijk om uw zonnepanelen regelmatig te controleren op eventueel vuil dat is achtergebleven. Als dit vuil blijft zitten, heeft dit namelijk een negatief effect op het rendement van uw zonnepanelen. Schone zonnepanelen garanderen een hoge opbrengst. Ook is het belangrijk om uw zonnepanelen af en toe te inspecteren, of te laten inspecteren, op eventuele beschadigingen of defecten. Dit dient toch wel minimaal 1x per jaar te gebeuren. Hiervoor zorgt u niet alleen voor een hoog rendement, maar ook voor een extra lange levensduur.

Door de vele stormwinden die we de laatste tijd meemaken komt er regelmatig kracht te staan op alle beugels en bouten. Om een betrouwbaar geheel te kunnen waarborgen dient u als klant aantoonbaar te kunnen laten zien dat u onderhoud laat uitvoeren aan de gehele zonnestroom installatie, zowel mechanisch als elektrotechnisch.

Hierbij geven wij u enkele schoonmaaktips.

Wanneer onderhoud?

De beste tijd om uw zonnepanelen te inspecteren en eventueel schoon te maken, is aan het begin van de lente. De lente en zomer zijn de seizoenen met de meeste zonuren, en het is dus gunstig als uw zonnepanelen in deze periode optimaal presteren. Probeer uw zonnepanelen daarom altijd op tijd te controleren, om zoveel mogelijk energie te produceren in de lente- en zomerperiode.

Schoonmaken

Zit er vuil op uw zonnepanelen? U kunt ervoor kiezen om dit zelf schoon te maken. We willen u erop wijzen dat de panelen absoluut niet gereinigd kunnen worden met reguliere zeep of allesreiniger. U kunt de vuilafstotende laag dan aantasten, waardoor uw zonnepanelen beschadigd raken. U kunt uw zonnepanelen schoonmaken met enkel lauw water en een zachte borstel of spons. Gebruik vooral geen schuurspons, aangezien er hierdoor krassen op de zonnepanelen kunnen ontstaan. Ook de hogedrukspuit mag u niet gebruiken. Deze kan uw zonnepanelen ernstig beschadigen.

Inspectie

Voor de inspectie van uw zonnepanelen is het verstandig om een zonnepanelen specialist langs te laten komen. Vooral het nazien op de bevestigingen van het geheel op uw dak, het controleren van schroeven, bouten etc, het nazien of er geen materiaal moeheid ontstaat in de beugels en het frame zijn van wezenlijk belang. Hierdoor weet u zeker dat u een optimale opbrengst kan behalen met uw zonnepanelen.

Onderhoudscontract

U kunt bij Hoekstra Installatie een onderhoudscontract af sluiten voor uw zonnepanelen. Dit onderhoudscontract is geheel vrijblijvend en omvat alleen man-uren. Indien vervangend materiaal nodig is wat buiten de garantie of garantieperiode valt, wordt dit separaat in rekening gebracht. Het onderhoudscontract is maandelijks schriftelijk of via e-mail opzegbaar.

Er zijn diverse mogelijkheden voor het type onderhoudscontract:

  • Contract A: Eenmaal per jaar panelen reinigen
  • Contract B: Eenmaal per jaar uitvoeren van de noodzakelijk controle die bestaat uit het inspecteren van alle bereikbare bekabeling, het doormeten van de omvormer, controle van het frame materiaal en de panelen en het aandraaien van de klemmen (indien nodig)
  • Contract C: Eenmaal per jaar panelen reinigen en uitvoeren van de noodzakelijke controle die bestaat uit het inspecteren van alle bereikbare bekabeling, het doormeten van de omvormer, controle van het frame materiaal en de panelen en het aandraaien van de klemmen (indien nodig)

 

Vraag hier een vrijblijvende (gratis) offerte aan wat de kosten voor uw onderhoudscontract zijn, afgestemd op uw aantal panelen.