Salderingsregeling zonnepanelen verlengt tot 2023

1-5-2020 Techniek Nederland is enthousiast over de verlenging van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Doekle Terpstra, voorzitter van de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, denkt dat het besluit van minister Wiebes een stimulans zal zijn voor consumenten en bedrijven om méér daken te voorzien van zonnepanelen.

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en staatssecretaris Snel van Financiën maakten onlangs bekend dat eigenaren van zonnepanelen de stroom die ze opwekken tot 2023 volledig kunnen aftrekken van hun eigen verbruik. Dat is drie jaar langer dan aanvankelijk in het regeerakkoord was afgesproken. Ook na 2023 zullen eigenaren van zonnepanelen nog een vergoeding krijgen voor de teruggeleverde stroom, maar het belastingvoordeel wordt dan geleidelijk afgebouwd. De regering besluit op een later moment hoe die afbouw in zijn werk zal gaan. Naar verwachting zal het fiscale voordeel in 2030 tot nul zijn teruggebracht.

Foto: zonnepanelen op het dak van Jansen Transport te Urk. (credits: sven scholten)

Nieuwe groei verwacht

De salderingsregeling heeft sterk bijgedragen aan het grote succes van zonne-energie in Nederland. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland denkt dat de verlengde salderingsregeling voor nieuwe groei zal zorgen.

De gemiddelde terugverdientijd van zeven jaar op de investering in zonnepanelen blijft overeind, óók voor panelen die de komende tijd worden geplaatst. Woningeigenaren, verhuurders, scholen, sportverenigingen en bedrijven weten daardoor waar ze aan toe zijn. Techniek Nederland kan zich ook vinden in de stapsgewijze afbouw van de salderingsregeling die daarna zal plaatsvinden.

Aandacht voor opslag van zonnestroom

Omdat de overheidssubsidies na 2023 afnemen, kan de zonne-energiesector uiteindelijk zelfstandig verder. Tegelijkertijd wordt het voor eigenaren van zonnepanelen interessant om de opgewekte zonnestroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Bijvoorbeeld door apparaten in te schakelen en de elektrische auto op te laden op momenten dat de zon veel elektriciteit levert. Daarnaast zal de opslag van zonnestroom meer aandacht krijgen. Techniek Nederland vindt dan ook dat de overheid op termijn energieopslag via thuisbatterijen aantrekkelijk zou moeten maken.

Bron: elektropraktijk.nl

subsidie zonnepanelen voor de bestaande bouw is op
Vanaf 1 januari 2020 heeft de gemeente Urk € 150.000,- aan subsidie beschikbaar gesteld voor zonnepanelen en/of zonneceldakpannen voor de bestaande bouw.
Lees verder »

Nieuwbouw Vebatrans
Opdracht voor nieuwbouw Vebatrans
Lees verder »

Uitbreiding Asia Express Food Kampen begint vorm te krijgen
voor de uitbreiding van het Pand van Asia Express Food is Hoekstra Installatie verantwoordelijk voor de E-installatie.
Lees verder »